High Latitude Chase Log - Info
Yleistä
Idea chase logista ja HLCL-tiimistä syntyi sydänkesällä 2003, kun muutama pääkaupunkiseudun myrskybongari halusi helpottaa myrskyjen jahtailua ja jakaa siitä kertyviä kuluja. Ensimmäisen kesän tavoitteeksi asetettiin 3-4 jotenkuten onnistunutta jahtia, johon päästiin jo heinäkuun alkupuoliskolla. Jatkossa tarkoituksena on kokea kesäisin ukkosia kaikkine lieveilmiöineen sekä talvisin sankkaa lumipyryä ja myrskytuulia. HLCL-tiimi operoi likimain oheisen kartan osoittamalla alueella, noin 250-300 kilometrin säteellä pääkaupunkiseudusta. Tiimin toiminta perustuu täysin jokaisen jäsenen loputtomaan kiinnostukseen ilmakehän rajuja ilmiöitä kohtaan. Tarkoituksena ei siis ole puskea verenmaku suussa joka ikisen ukkospilven lähettyville, vaan nauttia rennoin mielin luonnon tarjoamista ilmaisista jännitysnäytelmistä.
Säämateriaali
Jokaisella chase-sivulla on esitetty valokuvien ja tarinan tukena otteita numeerisista ennusteista ja salamanpaikannusdatasta sekä muutamia satelliitti- ja tutkakuvia. Mallikartat ovat pääosin peräisin NCEPin GFS-mallista. Karttojen tarkoitus on toimia ainoastaan valokuvien ja säätilanteen ymmärtämisen tukena ja niiden sisäistäminen on jätetty täysin lukijan oman perehtymisinnon varaan. Salamadata sekä satelliitti- ja tutkakuvat ovat peräisin Ilmatieteen laitoksen arkistoista.
Turvallisuus
Rajujen sääilmiöiden jahtaaminen on vastuullista ja pahimmassa tapauksessa jopa hengenvaarallista toimintaa. HLCL-tiimi noudattaakin jokaisella chasella liikenteessä nopeusrajoituksia ja sovittaa ajonopeuden vallitsevan sään mukaan (mm. vesiliirtovaara). Lisäksi tiimi ottaa tarkasti huomioon salamoinnin ja vaaraa aiheuttavien tuulien mahdollisuuden. Mikäli olet aikeissa aloittaa myrskybongauksen, tutustu huolella salamoinnilta ja muilta vaaraa aiheuttavilta ilmiöitä suojautumiseen.
Palaute
Kehuja, haukkuja ja kommentteja vastaanotetaan osoitteessa chaselog@mbnet.fi sekä vieraskirjan kautta.
Kirjoita vieraskirjaan - Write on the guestbook
Lue vieraskirjaa - Read the guestbook
chase-alue
salama